Chocolat - en drömfilm fast med tvål!

Chocolat - en drömfilm fast med tvål!

Många älskar att se på filmer som skildrar både kärlek och hantverk. En kombination av det bästa helt enkelt. Efter en skumpande bilfärd i franska Auvergne, kom jag och min man äntligen fram till byn där filmen Chocolat delvis spelades in. Byn låg på en liten avsats helt skild från bergkammen vi blickade ned från. Det var magiskt! Byn Flavigny-sur-Ozerain är en gammal klosterby och var precis så där tyst som en fransk by kan vara mitt på dagen i den franska solhettan. Vi sökte först skydd i klostrets rosengård och möttes av en sprudlande glad munk som välkomnade oss in i klostret. Efter en trevlig pratstund gick vi vidare till  den gamla karamellfabriken som ligger i en fd. klosterbyggnad där de kända aniskaramellerna i små fina plåtburkar har tillverkats sedan långt tillbaka. Väl hemma blev jag inspirerad att skapa tvål med naturlig ekologisk choklad och kakaosmör. Det var ett försök och ännu finns inget recept på läkemedelsverket för denna tvål. Synd att det är så dyrt att ta fram nya recept för en tvålmakare annars hade jag nog skapat ett recept för varje inspirationsresa jag gör i såväl mitt vackra Västergötland som Frankrike. Tvålen är i alla fall ljuvlig att tvätta sig med även om den bruna chokladen gör sig påmind!