Solhöjdens Tvålmakeri

Jag heter Helena Erkenborn och är ägare och grundare av Solhöjdens Tvålmakeri i Spånga. Jag startade företaget 2005, efter att ha övat mig i tvåltillverkning till och från under 8 års tid. Anledningen till övandet var att jag av en vän fått en bok som beskrev Amishfolket och deras  livsstil som handlade om att bruka jorden och tillverka egna läkande oljor för egenvård. Boken jag fick innehöll ett tvålrecept och på det sättet började mitt intresse. 

På den tiden reste jag ofta till Frankrike och kände att hjärtat slog lite extra vid dessa tillfällen. Jag tog intryck av det "franska uttrycket", som jag uppfattade det och lät mig inspireras av stilen när jag gjorde mina örttvålar med lavendel, rosor och andra växter från Provence. Det var en känsla som handlade om estetik, doft och funktion. Sommaren 2006 blev jag anlitad av Prins Eugens Waldemarsudde för att tillverka Rosentvålar av de vackra rosor som fanns i deras trädgård. I 18 år har vi arbetat tillsammans och prinsens rosor var fantastiska i sin doft! Det är främst i mötet mellan den svenska och franska tvål och hantverkstraditionen som jag hämtar min inspiration i  tillverkningen av tvålar och numera utformningen av de tvåltillbehör som jag låtit ta fram i samarbete med duktiga hantverkare.

Solhöjdens Tvålmakeri har idag en butik på nätet och ibland säljs tvålarna på olika marknader som dyker upp i Sverige. Mitt intresse har alltid handlat om  en längtan att lära mig mer om livet och kulturen som både är nära och långt bort, vilket lett till möten med människor från olika länder där kunskapen om de gemensamma tingen i det vardagliga livet har fascinerat och skapat ett vidare intresse kring tvålhantverk, örters funktion och användning i olika kulturers vardagsliv. Det finns mycket mer att berätta om mitt tvålmakeri så om du vill,  följ gärna min blogg.